7 december 2021

Wat je moet weten over je elektrische auto

3 min read

Het belangrijkste dat je moet weten over je elektrische auto is hoe je hem kunt opladen. Je auto opladen door Yeetpower.com is de makkelijkste manier van opladen. Yeetpower is een Nederlandse start-up die bezig slimme laadnetwerken uit te rollen over Nederland en de rest van Europa. Het netwerk wordt aangelegd op basis van de daadwerkelijke behoefte aan elektrisch opladen in een buurt of regio. Op basis daarvan worden de meest geschikte laadoplossingen gezocht in plaats van op elke straathoek of elke parkeerplaats een laadpaal neer te zetten. Met deze methode kan het aanbod voor elektrisch opladen op bijvoorbeeld een parkeerplaats meegroeien met de groei van het aantal elektrische auto’s.

Welke manieren van opladen zijn er

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto op te laden. De meest voor de hand liggende is om dat bij het stopcontact thuis te doen. Dat is echter af te raden. Niet alleen is het extreem brandgevaarlijk, het duurt ook enorm lang. Niet erg praktisch wanneer je de auto vaak gebruikt en daarnaast is het dus ook ronduit gevaarlijk. Bij de meeste elektrische auto’s wordt nog wel een laadkabel meegeleverd. Daar zit een begrenzer op zodat het brandgevaar een heel stuk minder wordt, maar de traagheid in het opladen blijft. Een betere oplossing is een laadpaal. Ook dan zijn er nog verschillende mogelijkheden. Je kunt je auto opladen bij een laadpaal op straat, bij een parkeerplek. Dan moet je wel het geluk hebben dat hij regelmatig beschikbaar is en je hebt een laadpas nodig. Opladen op je werkplek is soms ook mogelijk, ook dan moet er regelmatig een laadpaal vrij zijn om te voorkomen dat je onverhoopt stil komt te staan. Een snellader is een stuk sneller, maar ook duurder om op te laden. Vaak gebruik je die wanneer je langere stukken moet rijden. Ze zijn vaak te vinden bij tankstations langs de snelweg.

Opladen thuis

Het allermakkelijkst is om te investeren in een oplaadmogelijkheid thuis. Dat kan een oplaadpaal op je eigen terrein zijn of een oplaadplek aangebracht in of aan de muur volgens hetzelfde principe. Je moet dan wel een parkeerplek in de buurt van het oplaadstation of de paal hebben. Op de lange termijn is een eigen oplaadplek voor de meeste mensen het goedkoopst. Gebruik je de elektrische auto voor je werk dan is het goed om eerst na te gaan welke faciliteiten je werkgever heeft. Misschien wil hij wel meebetalen aan jouw laadpaal. Wanneer je de auto op je werk gratis op kunt laden is het ook niet nodig te investeren in je eigen oplaadstation. Je kunt dan in het weekend opladen bij een paal in de buurt en op vakantie en bij een dagje uit bij de snellader. Al met al is dat dan het goedkoopst. Maar het loont dus wel de moeite om goed na te gaan wat de mogelijkheden zijn en de kosten van de diverse opties. Denk ook vooruit. Wil je gaan verhuizen of een andere baan gaan zoeken? Ook dat kan van invloed zijn op de keuzes die je nu maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *