24 oktober 2021

Rijbewijs D, buschauffeur in wording

2 min read
Verkeersschool

Altijd al gedroomd om een professionele buschauffeur te worden of gewoon als een hobby met de bus op pad? Maar heb je nog geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Lees dan even verder in dit artikel voor het halen van een rijbewijs D en te starten als buschauffeur!

buschauffeur

Wie kan rijbewijs D halen?

Vooraleer je 100% gaat voor je rijbewijs, kijk je best eerst of je toegelaten word om dit te mogen uitvoeren. Ten eerste zijn er 2 verschillende categorieën binnen rijbewijs D. Je hebt eerst gewoon D. Hierbij is het doel van je rijbewijs niet beroepsmatig en moet je een minimum leeftijd hebben van 24 jaar. Hierdoor moet je een verklaring van geschiktheid verkrijgen door je eigen verklaring in te vullen en een keuring door een bedrijfsarts te voeren. Dan de tweede optie is een rijbewijs D met code 95. Hier is het doel van je rijbewijs wel beroepsmatig of jonger te zijn dan 21 jaar en de verklaring van geschiktheid moet je eveneens zelf verklaren en alsook je laten keuren door een bedrijfsarts. Je verklaring van geschiktheid moet je aanvragen bij het CBR. Je wacht best niet te lang met dit aan te vragen want er kan enige tijd tussen zitten voor dit geaccepteerd word.

Eerste stap: Theorie-examen

Bij een rijbewijs D zonder code 95 zal je een RV1-en R2D-examen moeten afleggen. Een RV1 Theorie-examen is een meerkeuzevragenlijst over Verkeer en techniek, meestal 50 verschillende vragen. Dan het tweede deel is het R2D Theorie-examen met een meerkeuzevragenlijst over administratie, meestal 40 vragen. Als je rijbewijs D met code 95 wilt halen zullen er 3 delen bevraagd worden. RV1 Theorie-examen van Verkeer en techniek, V2D Theorie-examen van Administratie en ten slotte een V3D Theorie-examen over Cases. De uitslag hiervan is 2 jaar geldig. Meer info over de cursussen en prijzen vind je op https://www.verkeersschoolwesseldijk.nl/.