7 december 2021

Let op met een scooter in Tilburg!

3 min read
Italiaanse scooter

Wil je een scooter kopen in Tilburg? Je hoeft niet lang naar een winkel te zoeken, je leest deze pagina immers op internet. In de webshop kies je een droomscooter die je gewoon thuis laat afleveren. Maar waar moet je op letten bij een scooter kopen, en waar moet je rekening mee houden in Tilburg?

Welke scooter kopen?

Laten we beginnen met het aanbod scooters. Momenteel zijn de populairste modellen 4-takt benzine scooters en e-scooters met een accu. Schakelbrommers zijn ook te koop, al zijn deze alleen voor een vrij specifieke doelgroep interessant. Het aantal scootmobielen neemt ook toe, daar zijn bij de gemeente ook diverse regelingen voor. Een scooter in Tilburg maakt je meer mobiel, de wegen zijn overwegend goed begaanbaar voor gemotoriseerde tweewielers. Let wel op de veiligheid van jezelf en medeweggebruikers, want het aantal ongelukken in het verkeer is in de laatste jaren toegenomen. Met nieuwe initiatieven zoals snelfietspaden en rotondes met voorrang voor fietsers worden ongelukken door automobilisten teruggedrongen.

Waar parkeer je een scooter in Tilburg?

Er zijn acht witte parkeervakken voor scooters in de binnenstad waar je gratis mag parkeren. Dat zijn deze locaties:

  1. Op de Heuvelring
  2. In de Telegraafstraat
  3. Bij de Pathé
  4. Op het Piusplein
  5. Aan de Schouwburgring
  6. Bij de Spoorlaan (Stadswinkel Centrum)
  7. Bij de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein
  8. Bij de Willem II passage

Het is niet toegestaan om te parkeren in een fietsenstalling vanwege brandgevaar. Na een splinternieuwe scooter kopen parkeer je wellicht liever bij een bewaakte stalling. Dat kan voor één euro bij parkeergarage 013 Tivoli, daar hebben ze een speciale stalling voor bromfietsen.

FD Motors

Veilig rijden in de stad

In deze gemeente zijn er maar liefst negentien ‘blackspots’. Dit zijn locaties waar in de laatste drie jaar minstens tien maal een ongeluk is gebeurd. Ook ongevallen met minstens zes ziekenhuis bezoeken in dezelfde periode tellen mee. Dit zijn de vijf gevaarlijkste kruispunten in Tilburg.

1. Kruispunt Kraaivenstraat met Zevenheuvelenweg

2. Kruispunt Midden-Brabantweg / Hasseltrotonde

3. Kruispunt Goirkestraat met Wilhelminapark

4. Kruispunt Groenstraat / Transvaalplein

5. Korvelplein

In de meerderheid van de ongelukken zijn auto’s betrokken. Scooterrijders zijn uiteraard kwetsbaar. Met een 45 km/u bromscooter dien je dan ook altijd een helm te dragen.

Veroorzaken scooters veel overlast?

Geluidsoverlast is vervelend, welke impact heeft een scooter in Tilburg wat betreft ‘geluidsvervuiling’? Er is een officiële geluidsthermometer bedacht door de gemeente, daar kun je opzoeken waar de meeste overlast wordt geconstateerd. Hoewel er wordt aangegeven dat scooters met ruim 75 decibel veel geluid maken, wordt deze overlast niet op de kaart weergegeven. Ook klachten over buren staan er trouwens niet op. Ter vergelijking ligt een stofzuiger tussen 70 en 75 decibel, een koffiezetapparaat maakt tussen 50 en 55 decibel geluid. Elektrische scooters maken uiteraard veel minder herrie. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving. Daarnaast stoten e-scooters geen schadelijke stoffen uit, je kunt ze bovendien thuis opladen. Dit zijn zeker zaken om rekening mee te houden bij een scooter kopen in Tilburg.

Hoe zit het met scootmobielen?

Laten we ook mindervaliden niet vergeten, scootmobielen duiken steeds vaker op in het verkeer. Het is mogelijk om een scootmobiel aan te vragen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal zes maanden gebruik gaan maken van de scootmobiel, je bent niet in staat 1 km te lopen, en andere (aangepaste) vormen van vervoer zijn niet mogelijk. Wanneer je uitgesloten bent van deelname kun je overigens nog steeds zelf een scootmobiel kopen. Je hoeft geen beperking te hebben, een rijbewijs is ook niet nodig. Iedereen die zestien jaar of ouder is mag met deze driewielers rijden. Je kunt via de webshop ook in termijnen betalen om de kosten te spreiden over een langere periode.