Koelkast en vriezer: niet alleen een kwestie van temperatuur

Koelers en vriezers hebben een gemeenschappelijk concept: het isoleren van een gesloten omgeving waar de binnentemperatuur anders is dan de buitentemperatuur. Maar er is een fundamenteel verschil tussen koelkasten en vriezers. In dit artikel leggen we je 2 verschillen uit die er toe doen. De beste koelkast zal namelijk nooit beste vriezer kunnen worden!

  1. Verschil in werktemperatuur

Het meer opvallende verschil tussen koelers en vriezers zijn de verschillende werktemperaturen. Koelers werken boven 1˚ C (34˚F), terwijl vriezers werken onder 0˚C (32˚F). De verschillende werktemperaturen vereisen verschillende isolatiediktes voor wanden en plafonds, vloerisolatie en vloerverwarming.

  1. Verschil in vloer isolatie

Doorgaans hebben koelkasten geen vloerisolatie of vloerverwarming nodig, maar vaak plaatsen installateurs een koudebrug breuk langs de omtrek. Aan de andere kant hebben diepvriezers wel vloerisolatie nodig. Houd er rekening mee dat in diepvriezers de temperatuur lager is dan 0˚C (32˚F). Eens kijken wat er gebeurt als we geen vloerisolatie in de koelcel plaatsen.

Klein verschil

Hier komen we met nog een verschil tussen koeler en vriezer. In een koeler zal vocht condenseren en water vormen, dat men van de vloer kan afvoeren. In een vriezer daarentegen wordt vocht ijs. Het kan ijsblokken op de vloer vormen, waardoor het glad wordt, of streepjescodes moeilijk leesbaar maken. IJs kan net zo goed zeer ernstige schade veroorzaken. Het kan zich ophopen in de voeg van het geïsoleerde metalen paneel en de voegen verwijderen. Het kan zich ophopen in platen aan het plafond en vallen, waardoor werknemers gewond raken en de rekken worden beschadigd.

Conclusie

Als je de fundamentele verschillen tussen koeler en vriezer kent, begrijp je waarom het geen goed idee is om van een bestaande koelkast een vriezer te maken. Hierdoor bespaar je in het begin enorm veel geld. Terwijl koelkasten veel problemen kunnen vergeven, doen diepvriezers dat niet. Onervaren mensen denken alleen dat het een kwestie van temperatuur is; ze verzuimen om vocht serieus te nemen tot het te laat is (bron: de Beste).

Geef een reactie