24 oktober 2021

Het aantal vrouwelijke zzp’ers in Nederland zit nog steeds in de groei

2 min read

Girlpower in het bedrijfsleven!

Misschien heb je er al eens iets over gelezen op een online vrouwenplatform: de doorgaande groei van het aantal vrouwelijke zzp’ers. Bijna elk online vrouwenplatform en online magazine die zich bezighouden met ondernemen en vrouwelijke zzp’ers, besteden veel aandacht aan girlpower in het bedrijfsleven. Steeds meer vrouwen zijn ambitieus en profileren zich als succesvol onderneemster in hun bedrijfstak. Maar hoe zit dit precies? Waarom blijft het aantal vrouwen dat bezig is met ondernemen, bijvoorbeeld door een eigen online magazine of blog bij te houden, de laatste jaren toenemen?

Zzp’er worden heeft de nodige voordelen

Een belangrijke reden voor veel vrouwen om zzp’er te worden, heeft te maken met de vrijheid die je geniet. Je hebt geen baas boven je die je verteld wat er gedaan moet worden, maar beslist alles zelf. Verder bepaalt je zelf wanneer en hoe lang je werkt. Afhankelijk van het soort werk wat je doet, kun je een vrije dag of een vakantie nemen wanneer jij dat wilt. Een tweede voordeel van zelf ondernemen als vrouw is dat er allerlei belastingvoordelen gelden voor zzp’ers. Zo zijn kosten die je voor je eigen bedrijf maakt aftrekbaar van de belasting. Het betreft tal van kosten. Denk bijvoorbeeld aan onkosten die je maakt voor je zakelijke auto, smartphone, computer, bankkosten, bibliotheek faciliteiten, kantoorruimte en kantoorartikelen. Maar ook gemeentelijke heffingen mag je aftrekken van de belasting. Al met al levert dit een flinke duit op, die je kunt gebruiken om te investeren of te sparen voor bijvoorbeeld je pensioen. Een derde pluspunt van zelfstandig ondernemen is dat je je eigen droom kunt najagen. Veel zzp’ers geven aan dat ze feitelijk van hun hobby hun werk gemaakt hebben. En geld verdienen met iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent, wie wil dat nu niet?

De groei van zelfstandig ondernemerschap in Nederland

Vrouwen doen mee met de algehele trend van een toenemend percentage zzp’ers. In 2018 was ongeveer 39 procent van alle zzp’ers in Nederland vrouw, zo leert ons een online magazine. Hun aandeel liep procentueel gezien iets terug, maar absoluut gezien is er sprake van groei. In heel Europa is gemiddeld tien procent van de beroepsbevolking zelfstandig. Nederland ligt met 12,7 procent zzp’ers van de totale beroepsbevolking iets boven dit gemiddeld. Europees gezien staan we hiermee op de zevende plek. Zo is het percentage zzp’ers in ons land aanzienlijk hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland of België.

Nadelen van het zelfstandig ondernemen als vrouw

Uiteraard zijn er ook diverse nadelen verbonden aan ondernemen door vrouwelijke zzp’ers. Zo moet je zelf je verzekeringen en de pensioenopbouw regelen. En dat kan lastig zijn, zeker als het economisch minder gaat. Verder moet je financiële ruimte creëren voor noodgevallen. Als er laagconjunctuur is, heb je dan een belangrijke buffer die je kunt aanspreken. Ten slotte kan het lastig zijn om als vrouw het ondernemerschap te combineren met de opvoeding van je kid(s).