Besteed jij ook teveel tijd aan videogames?

Naarmate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheid krijgt in je leven, moet je mogelijk je game tijd aanpassen. Met een gameverslaving wordt het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan dingen zoals werk, je studie of huishoudelijke taken. Het hoeft geen game-over te zijn, maar als gaming het echte leven in de weg staat, is het tijd om even te pauzeren. Dit zijn een paar tips van Connection SGGZ die ons geholpen hebben.

Hou je speeltijd bij

Eén van de reden waarom videogames zoveel tijd verspillen is omdat ze zo aantrekkelijk zijn. Het is makkelijk om te verdwalen in de verfijnde werelden, of verslaafd te raken aan hun slimme achievement systemen waardoor je kunt zeggen: “Nog één ding …”. Voordat je het realiseert is je bedtijd al gepasseerd. 

Het bijhouden van je speeltijd kan helpen, zegt psycholoog John M. Grohol. Maak een game logboek, of het nu een spreadsheet is of gewoon een stuk papier, en schrijf op wanneer je een game begint te spelen en wanneer je stopt. Tel vervolgens je totale speeltijd op aan het einde van elke week. Wanneer je ziet hoeveel tijd je daadwerkelijk doorbrengt in-game kan het motivatie zijn om maatregelen te treffen.

Stel grenzen voor jezelf in

Als je gaat zitten om een ​​game te spelen, heb ik ontdekt dat het instellen van een timer veel helpt. Stel een dagelijkse limiet voor jezelf in en probeer je eraan te houden. Zelfs als je niet stopt zodra de timer afgaat, wordt je je nog steeds bewust van hoeveel tijd je die dag hebt besteed aan spelen, en bewustzijn is de sleutel. Het kan helpen om ook een regelset voor je gaming te maken, zoals “Ik speel alleen games met vrienden” of “Ik kan alleen games spelen op bepaalde dagen van de week.” Dat gezegd hebbende, beperk jezelf niet te veel. Anders wordt het erg lastig om je aan je doelen te houden. Het is prima om af en toe uit te geven en zo nu en dan een “gratis speeldag” te plannen.

Verdien de tijd om te gamen

Teveel gamen is meestal een probleem omdat het in de weg staat van andere zaken. Zoals huishoudelijke taken, boodschappen, werk en lichaamsbeweging. Probeer het om te draaien. Speel “Overwatch” bijvoorbeeld tussen sets van gewichtheffen. Of schakel tussen het doen van klusjes en het spelen van een game met een timer van zo’n 40 minuten. Probeer hierbij de prioriteit te geven aan je werk, klusjes en nevenprojecten. Het doel is niet om videogames volledig uit je leven te weren. Maar om het slechts een aspect van je leven te maken. Zo kun je in je vrije tijd nog steeds genieten van videogames.
In een volgend artikel kunnen we ook tips geven voor een gokverslaving. Gokken werkt net als videogames erg in op een beloningssysteem waardoor jij je als speler goed voelt. Het is erg makkelijk om jezelf hierin te verliezen!